Halthetsutredning

Et av de vanligste problemene hos hest

Noen ganger er haltheten tydelig med et nikkende hode eller et såkalt pelvic hike, men som oftest har haltheten kommet gradvis og kan være vanskeligere å legge merke til. Du har kanskje lagt merke til et område med varme eller hevelse i et ben, eller mer leddfylning. Du kan ha lagt merke til ryggsmerter, lokal muskelatrofi eller at salen sklir noe som kan indikere et underliggende halthetsproblem. Smeden din har kanskje sagt at hesten din er blitt mer motvillig til å bli skodd på et bestemt ben, eller har lagt merke til en unormal slitasje på skoene.

Andre vanlige problemer kan være:

  • Dårlige eller vanskelige overganger
  • Kryssgalopp, eller tydelig vanskeligheter med en av galoppene
  • liker ikke å gå i opp- eller nedoverbakker
  • dårlig fremdrift
  • sleper og er kort med bakbena
  • motvillig til å jobbe på en bestemt hånd
  • Ømme muskelgrupper
  • Nedsatt prestasjon

Ved alle slike tilfeller bør en grundig klinisk undersøkelse med halthetsutredning foretas.

Hva skjer videre?
Halthetsundersøkelsen inkluderer grundig palpasjon av muskelgrupper, ledd, sener og ligamenter, og evt hovtesting. Deretter blir hesten mønstret i skritt og trav på rett spor, på hardt og mykt underlag, i alle gangarter i lonsje og hvis nødvendig utføres bøyeprøver. Neste steg for å komme frem til en mest mulig korrekt diagnose vil være å sette nerve- eller leddanestesier (bedøvelser).  

Når en diagnose stilles, vil jeg kunne anbefale deg riktig valg av behandling. Dette kan f.eks. være injeksjon av medisiner i et ledd eller i en lesjon i en spesifikk sene eller ligamenter.

Der det er nødvendig, vil jeg også anbefale terapeutisk skoing, evt. kan fysioterapi og kiropraktikk være fordelaktig. I noen tilfeller kan jeg anbefale fôrtilskudd for ledd, sener og muskulatur.  

Videre kan jeg henvise deg og din hest til klinikk for røntgen, ultralyd, sjokkbølge, medisinsk behandling og eller kirurgi for å utrede diagnosen ytterligere og evt behandle skaden.