Øyelidelser

Øyet er vinduet mot verden

Skader og sykdommer i øyne, øyelokk og tårekanaler er ganske vanlige, og kan variere fra en enkel konjunktivitt, til en mer alvorlig hornhinneskade som kan true øyet.

Øyesykdommer og skader på øyne er akuttpraksis! Spesielt hvis hesten ikke kan åpne øyet, kniper veldig med øyet eller er veldig smertefull. Hvis hesten din viser symptomer fra øynene, er det viktig å ta kontakt umiddelbart. Ethvert øyeproblem kan raskt utvikle seg fra noe som virker relativt uskyldig til noe som er veldig alvorlig.

Generelle symptomer:

 • Blefarospasme (overdreven blunking eller kniping med øyet)
 • Epiphora (overflod av tårer)
 • Gnir øyet
 • Heller hodet til en side
 • Åpenbar forskjell i form eller størrelse på øyet sammenlignet med det friske øyet,
 • Nedsatt klarhet i hornhinnen
 • Puss eller unormal øyeutflod

Mer subtile symptomer assosiert med smerte i øyet inkluderer:

 • Øyevippene peker nedover,
 • Dropper øvre øyelokk
 • Enoftalmos (øye er delvis trukket tilbake i skallen)
 • Fotofobi (følsomhet for sterkt lys).

Øyeundersøkelse

For å utføre en grundig øyeundersøkelse, kan det være nødvendig å sedere hesten (gi beroligende medikament). Et mørklagt lokale er nødvendig. Et oftalmoskop vil bli brukt til å visualisere hornhinnen, linsen, iris, netthinnen og de indre kamrene i øyet. Ofte farges øyet med et fargestoff (Fluoroscein) for å identifisere sår eller skade på overflaten av hornhinnen.

Behandling

Mange øyeproblemer kan behandles med øyesalver eller øyedråper, som må administreres flere ganger daglig. Alvorlige infeksjoner, hornhinnesår eller øyetraumer kan kreve et flertall med medisiner som må administreres med hyppige intervaller, og i disse tilfellene anbefaler jeg ofte å hospitalisere hesten for behandling.

Utvalgte øyesykdommer og skader

Keratitt og hornhinnesår

Sår på hornhinnen og hornhinnebetennelse er en relativt vanlig øyetilstand og kan vanligvis behandles raskt og vellykket. De varierer imidlertid sterkt i alvorlighetsgrad og på grunn av dette er sår på hornhinnen en potensielt synstruende lidelse som krever tidlig diagnose og tilpasset behandling. Virus, bakterier og sopp kan være involvert enten som primær årsak eller som sekundær infeksjon. Typiske symptomer er smerter, blefarospasme (overdreven blunking eller kniping med øyet), epiphora (overflod av tårer) og fotofobi (følsomhet for sterkt lys).

Konjunktivitt (øyekatarr)

Konjunktiva er membranene som kler innsiden av hestens øyelokk, og konjunktivitt betyr at disse membranene har blitt betente. Dette kan være et primært problem, men kan også oppstå på grunn av sykdom i andre deler av øyet. Primære årsaker kan være immunmedierte (follikulær, eosinofil, allergisk, nodulær), smittsome (bakteriell, sopp, virus, parasitter), traume, neoplasi/nydannelser (f.eks. plateepitelkarsinom). Eksempler på sekundære årsaker er hornhinnesår, glaukom og uveitt. Symptomer på konjunktivitt inkluderer hevelse i øyelokk og utflod (økt tåreproduksjon, puss). Konjunktivitt kan forkomme i ett eller begge øyne.

Uveitt - Betennelse i uvea, regnbuehinnen.

Uvea er et lag med vev som ligger mellom det ytre laget av øyet (bla. hornhinnen) og dets indre lag (netthinnen) og inkluderer bla. iris. Dette vevet er delikat, og når det blir betent, er det svært smertefullt.

Typiske symptomer på uveitt er mysing/kniping med øynene, økt tåreproduksjon, lysfølsomhet, hovent eller rødt øye, og/eller gråfarging av hornhinnen. Men det er også tilfeller som bare viser subtile symptomer.

Uveitt kan oppstå som en engangshendelse - for eksempel forårsaket av et traume, et sår eller en infeksjon. Men det er også en kronisk, tilbakevendende form, kjent som equine recurrent uveitis (ERU) eller måneblindhet. ERU kan føre til permanent skade på øyet og til slutt blindhet. Årsaken er fortsatt ikke fullt ut forstått. I hovedsak er ERU et autoimmunt syndrom som har vært assosiert med leptospirose (bakterieinfeksjon) parasitter, protozoa eller virus (equine herpes virus) uten at dette har vært verifisert i alle tilfeller. Sykdommen ser ut til å ha en genetisk predisposisjon og Appalosaer er spesielt utsatt med opptil 25% som er affiserte. Tyske varmblods, quartere og bryggerihestetyper har også en høyere predisposisjon.

Katarakt – Grå stær

Katarakt er en opasitet eller tetthet i linsen som hindrer passering av lys og hindrer synet. Ofte ses det som et gråelig område. Primært katarakt er sjeldent, men sekundær katarakt kan komme av betennelser i øyet som uveitt (ERU), glaukom eller traume. Katarakter kan være medfødte eller ervervede.

Symptomer på katarakt er assosiert med varierende grad av blindhet:

 • Pupillen er grå/hvit
 • Går på ting
 • Skygger unna eller tilbake uten grunn
 • Skvetten
 • Vanskelig å gå rett

Glaucom – Grønn stær

En sykdom som forårsaker for høyt trykk i øyet (intraokulært trykk) pga endringer i produksjon og drenering av øyevæske. Blindhet er det endelige utfallet på grunn av permanent skade på synsnerven. Forekomsten av glaukom hos hest er overraskende lav (0,07% i USA). Symptomene er forstørret øye, lysstiv pupill, uklar hornhinne pga hornhinneødem, ubehag, rødme, blindhet. Diagnosen stilles med tonometri – trykkmåling av øyet. Mange hester responderer bra på anti-glaucom behandling i form av øyedråper.